O nas
Kasztel Uniejów
Jak dbamy o zrównoważony rozwój naszego obiektu?
Dbamy o srodowisko
Myślimy globalnie
Oto 13 działań które są dla nas bardzo ważne:
- Goście mogą zrezygnować z codziennej wymiany ręczników oraz sprzątania.
- Oszczędność znacznej ilości wody oraz energii.
- Hotel jest w pełni ogrzewany wodą geotermalną.
- Ograniczamy emisję CO2 do atmosfery wykorzystując nasz naturalny, drogocenny, Uniejowski surowiec energetyczny.
- Stawiamy na produkty organiczne.
- Wybieramy dostawców, którzy ograniczają użycie środków chemicznych oraz pestycydów do swoich produktów. Dotyczy to zarówno warzyw, owoców jak i mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego.
- Nie używamy plastikowych słomek, naczyń, sztućców oraz kubeczków.
- W strefie bali zrezygnowaliśmy z plastiku, wprowadziliśmy naczynia wielokrotnego użytku z poliwęglanu oraz SAN.
- Około 70% oferowanych napoi w naszym obiekcie jest sprzedawana w zwrotnych butelkach.
- Ta liczba wciąż rośnie. ????
- Zwiększyliśmy teren naszego zielonego ogrodu.
- Zakupujemy cyklicznie nowe nasadzenia.
- Geotermalne kąpiele z wodą leczniczą bezpośrednio z odwiertu.
- Do kąpieli w naszych geotermalnych baliach nie dodajemy chloru. Każda balia napełniana jest gorącą, czystą solanką na zamówienie Gościa.
- Naturalne SPA
- Do naszych zabiegów wybieramy naturalne kosmetyki, m. in. w ofercie posiadamy masaż olejem argonowym, masaż miodem z lokalnej pasieki, a do rytuałów tworzymy peelingi z dóbr okolicznej natury oraz soli epsom wykorzystywanej do seansów w kapsule floatingowej.
- Dbamy o aktywność fizyczną.
- W hotelu cyklicznie organizujemy zajęcia jogi, a także okazjonalnie zumbę, zajęcia mobilizacyjne, prozdrowotne i funkcjonale. Nasi Goście hotelowi mogą również skorzystać z rabatu -50% na wstęp do kompleksu basenowego Term Uniejów.
- Tworzymy naturalny zbiornik wodny tuż obok hotelu.
- Zależy nam na stworzeniu dogodnych warunków wokół wody dla wzrostu urozmaiconej roślinności.
- Goście mogą zapoznać się z ofertą SPA oraz menu restauracji skanując kody QR na terenie obiektu.
- Przyczyniamy się do ograniczenia wycinki drzew.
- Korzystamy z systemu, który odłącza zasilanie po opuszczeniu pokoju hotelowego przez Gości.
- Oszczędzamy energię elektryczną.
- Kuchnia Zero Waste – u nas w kuchni nic się nie marnuje ????
- Woda szparagowa – na bazie wody w której wcześniej zostały ugotowane szparagi stworzyliśmy orzeźwiający napój z dodatkiem nasion chia, limonki oraz miodu.
- Demi glace – niewykorzystywane kości oraz mniej atrakcyjne estetycznie warzywa są podstawą do przyrządzenia naszej bazy do sosów.
- Energetyczne smoothie owocowe – Pozostałe po bufecie śniadaniowym owoce służą do przygotowania pełnych witamin koktajli owocowych.
- Rybny beszamel – pancerze z krewetek oraz kręgosłupy ryb są głównym składnikiem do przyrządzenia rybnego bulionu.
- Sałatka jarzynowa – przygotowywana dla naszych Gości na śniadania z warzyw, które posłużyły wcześniej do nadania smaku naszego bulionu.
- Carpaccio wołowe – zamówiona polędwica, która nie spełnia wymagań wagowych wykorzystywana jest do przygotowania Carpaccio.
… a o tym wszystkim co robimy pragniemy się z Wami dzielić, tak by promować działania prośrodowiskowe wśród naszych Gości oraz lokalnej społeczności ????